top of page

WIE WIJ ZIJN

‘Ik geloof niet in kunst – ik geloof in kunstenaars,’ heeft de Franse kunstenaar Marcel Duchamp gezegd. Waarin geloofde hij dan precies? In de kracht van kunstenaars, in hun inventiviteit? In hun visie op schoonheid, op de toekomst? Hoe dan ook – als kunstenaars samenkomen, moet het haast wel bruisen. Dat zien wij tenminste gebeuren bij de kunstkring Stichting Artes in Bussum. In zakelijke zin is Artes een podium voor professionele kunst en een ontmoetingsplaats voor Bussumse kunstenaars en hun publiek. In bredere zin kan op dit podium van alles gebeuren wat ogen opent en zinnen verzet: Art Fairs, Open Atelier Routes, speciale projecten in Bussum en omgeving en ook de uitgave van een prachtig boek. Ideeën heb je nooit genoeg.

Maar nu ter zake. Onder Bussumse kunstenaars wordt verstaan: professionele kunstenaars die in Bussum, Naarden of directe omgeving wonen of daar hun werkplek hebben. Artes wil in de gemeente Gooise Meren een klimaat scheppen waarin alle vormen van kunst zich kunnen ontwikkelen. Artes herbergt professionele kunstenaars als ook Vrienden die de stichting steunen. Beide groepen betalen een jaarlijkse bijdrage. De kunstkring streeft naar een boeiende diversiteit. Op dit moment geeft zij onderdak aan audiokunstenaars, beeldhouwers, fotografen, grafici en keramisten, schilders, schrijvers en dichters, tekenaars, vormgevers en ontwerpers, als ook vormgevers textiele kunst en zilverkunstenaars. Vertegenwoordigers van andere disciplines zoals musici en theatermakers zijn ook van harte welkom. Elke maand organiseert Artes een soosavond, zodat leden ervaringen kunnen uitwisselen, elkaar kunnen inspireren en nieuwe leden leren kennen – al dan niet tijdens een gezamenlijke maaltijd. Ook kunnen er aanstaande projecten worden gepresenteerd en toegelicht.

Verder organiseert Artes elke twee jaar een Open Atelier Route. Elk jaar presenteren Artes-kunstenaars hun werk tijdens de Art Fair Gooise Meren die onderdeel is van het driedaagse evenement Bussum Cultureel. Het uitgangspunt is het promoten van de kunstenaars bij het publiek in de ruimere omgeving. Steeds populairder wordt ook de tweejaarlijkse Atelierbridgedrive. Kunstenaars stellen hun atelier ter beschikking, vertellen iets over hun werk, en bridgespelers fietsen elk uur van de ene locatie naar de andere.

Artes is zich bewust van haar maatschappelijke taak. Ze onderhoudt goede contacten met de lokale Ondernemersvereniging, en is gesprekspartner van de gemeente Gooise Meren en van maatschappelijke instellingen die op zoek zijn naar creatieve projecten. Zo zijn al diverse evenementen tot stand gekomen. Voorbeelden: het Waldenproject, het boek over Bussum waaraan dertig Artes-kunstenaars meewerkten en het project Verbinding (Cel9), waarbij tien telefooncellen werden omgezet tot een kunstobject.* Ook waren er etalageprojecten en is er samengewerkt met Bibliotheek Gooi en meer, en met het Filmhuis. Om speciale activiteiten te kunnen realiseren spant Artes zich mede in bij het aantrekken van sponsoring en subsidies.

Op de website van Artes hebben de aangesloten kunstenaars de gelegenheid zich te profileren en te verwijzen naar hun eigen website. Op de website worden zoveel mogelijk de actuele ontwikkelingen gevolgd. Daarnaast ontvangen aangesloten kunstenaars en Vrienden met enige regelmaat een informatiebulletin over de gang van zaken.

Spreekt dit je aan? Kom er dan bij.

bottom of page