top of page

Ans Westra
Beeldhouwers

Atelier: 
Vliegdenweg 13 

Telefoon:
06-25524073

Email:
answestra@ziggo.nl

Website:
www.answestra.nl

Beeldhouwen; het hakken in steen, is voor mij uitgegroeid tot een bijna meditatieve bezigheid waar ik mijn gehele creatieve vermogen in kwijt kan. 

 

Anders te mogen denken, anders te mogen zijn: kunst is de ultieme uiting van vrijheid.

 

Wat mij fascineert aan het beeldhouwproces is de ambachtelijkheid; de zoektocht naar een geschikte steen, vervolgens het maken van een plan (tekening, klei- en studiemodel), het “verkennen” van de steen, en het bijstellen van het oorspronkelijke plan om uiteindelijk te komen tot een resultaat waar ik tevreden over ben. 

 

Sinds 2008 heb ik mijn atelier aan de Vliegdenweg in Bussum. Hier zijn in totaal zo’n 20 kunstenaars gehuisvest. Er heerst een prettige sfeer en er wordt onderling van gedachte gewisseld over het werk. Sinds ik lid ben van Kunstkring Artes Bussum houd ik mij ook weer bezig met modeltekenen en grafiek. 

 

Ik geef individuele lessen aan gemotiveerde mensen. 

 

Mijn artistieke opleiding heb ik gevolgd aan de Arnhemse Academie voor Beeldende Kunsten: 1,5 jaar mode, 5 jaar MO tekenen en daarna nog 2 jaar facultatief anatomie en modeltekenen (eigenlijk had ik daar toen nog wel langer willen blijven). 

 

Na de Academie heb ik een aantal jaren gewerkt als freelance tekenaar. In 1993 heb ik bij beeldhouwer Angela Bottenberg op het terrein van Tetterode in Amsterdam les genomen in het steenhouwen. Hoewel het hier voornamelijk om de beheersing van de basistechnieken ging, was ik meteen totaal verkocht! 

 

In 2000 kwam ik terecht in het atelier van Judith Wiersema in Naarden waar onder leiding van Janko Berman les werd gegeven aan een groep beeldhouwers. Van 2005 tot 2009 heb ik individueel les gehad van Janko in zijn atelier in Amsterdam. 

 

Mijn grootste voorbeelden zijn: Meefout, Jespers, Maillol en Brancusi. Als meest invloedrijke kunstenaar van de 20ste eeuw mag Picasso in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Mijn inspiratie haal ik in het diepe zuiden van Italië (de Italiaanse taal en cultuur is ook een van mijn grote passies), bij de Oude Grieken en het Antieke Egypte. 

 

Ik werk in diverse steensoorten zoals kalksteen, marmer, springstone en mijn favoriet: zwarte serpentijn.

bottom of page